V Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka "Czas Dobrego Sera"

Zapraszamy na V edycję Ogólnopolskiego Festiwalu Nieskończonych Form Mleka "Czas Dobrego Sera", który odbędzie się w dniach 6-7 czerwca br., w Sandomierzu!

 

PROGRAM FESTIWALU

Sobota, 6 czerwca, Rynek Starego Miasta
10.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza Marka Bronkowskiego oraz Prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka

– od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach; w sumie na wszystkich stoiskach będzie można spróbować i kupić ponad 300 rodzajów sera z Polski, Włoch, Francji, Grecji, Hiszpanii, Anglii, Irlandii, Belgii, Szwajcarii

– degustacja rzemieślniczych piw z Polski oraz Europy (Browar PINTA) oraz win rekomendowanych przez przewodnik „Slow Wine” (Krako Slow Wines)
– co dwie godziny w jednej z sal Restauracji Ciżemka odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami w roli głównej
– otwarcie specjalnego namiotu z serami ze Słonecznej Italii, które są w tym roku tematem przewodnim festiwalu (Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino Romano, Gorgonzola, Taleggio, Monte Veronese, Pastore Sardo, Pecorino Toscano, Mozzarella di Bufala, Burrata i inne);
– prezentacja na scenie włoskiego serowarstwa i obecnych w Sandomierzu włoskich producentów przez Piera Sardo (jeden z największych na świecie autorytetów w dziedzinie serowarstwa)

 

20.00 Uroczysta kolacja w Restauracji Ciżemka przygotowana przez szefów kuchni: Krzysztofa Żurka (Trzy Rybki – Kraków) oraz Dariusza Barańskiego (Vitkac – Warszawa)

 

Niedziela, 7 czerwca

09.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)

12.30 Równolegle do festiwalu rusza w podziemiach Restauracji Ciżemka profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2015 roku przez jury (Piero Saro – Włochy – Przewodniczący Jury, Edward Bajko – Prezes SM Spomlek, Mariusz Rybak – Slow Food Deutschland), Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych w Polsce, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska)

14.00 Projekcja filmu „Redyk Karpacki” i rozmowa z bacą Wojciechem Komperdą (Kino Starówka)

16.30 Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2014 r. i wręczenie dyplomów – Przewodniczący Jury Piero Sardo, Burmistrz Sandomierza Marek Bronkowski, Prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek oraz pozostali Członkowie Jury

18.00 Zakończenie festiwalu

 

Przez cały czas trwania festiwalu rozmowy z producentami serów i win na scenie, prezentacja poszczególnych stoisk i produktów.

 


Kwiecień 2024
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5